رئيس انجمن حمايت از پاي سالم با اشاره به اينكه براي 5هزار نفر در طرح رايگان چكاپ پاي بيماران ديابتي شناسنامه«پا» صادر شد، گفت: غربالگري، آموزش و پيشگيري از بروز زخم پاي بيماران ديابتيك و عوارض و مشكلات ناشي از آن تأثير چشمگيري در روند زندگي آنان دارد.
دكتر رضا قلمقاش در گفتوگو با تسنيم، با تشريح طرح رايگان چكاپ پاي بيماران ديابتي كه بهمناسبت روز جهاني ديابت بهمدت يك هفته برگزار شد؛ اظهار داشت: غربالگري، آموزش و پيشگيري از بروز زخم پاي بيماران ديابتيك و عوارض و مشكلات ناشي از آن تأثير چشمگيري در روند زندگي اين بيماران دارد و باعث جلوگيري از 47درصد افت كيفيت زندگي آنان خواهد شد.رئيس انجمن حمايت از پاي سالم ادامه داد: بسياري از مشكلاتي كه افراد ديابتيك به آن دچار ميشوند بهعلت ابتلا به زخم پا است. ديابت موجب كمشدن جريان خون در تمام بدن شده و فرد علاوهبر مشكلات فيزيكي ازجمله زخم پاي ديابتي در كفپا، دچار ناتواني يا حداقل كمتواني در فعاليتهاي روزمره ميشود.
وي تصريح كرد: نيرو و توان فرد مبتلا به اين عارضه در كاركردهاي فردي اجتماعي بسته به شدت بيماري، كاسته شده و كيفيت و بازدهي وي در محيط كار يا منزل دچار اختلال ميشود. طبق آخرين آمار تحقيقات اخير، زخم پاي ديابتيك نخستين عامل مرگومير عفوني بيماران ديابتيك است و بهطور معنيداري بر كاهش طول عمر آنان تأثيرگذار است. پزشكان معتقدند بهتر است تمام افراد جامعه درباره اين بيماري اطلاعات لازم را داشته باشند، زيرا پيشگيري از بروز زخم پا ميتواند موجب صرفهجويي در هزينههاي درمان آن شود. رئيس انجمن حمايت از پاي سالم بيان داشت: از آنجايي كه 50درصد از مبتلايان به بيماري ديابت و زخم پاي ناشي از آن از بيماري خود خبر ندارند، اطلاعرساني، آموزش و غربالگري اين بيماري خاموش با همكاري انجمن حمايت از پاي سالم و مراكز «پاپزشكي» نسخه و بيمارستانهاي مدائن و پاستورنو بهمناسبت روز جهاني ديابت درقالب جشنواره پاي ديابتيك در تاريخ 22 آبان 1394 برگزار شد.قلمقاش در ادامه عنوان كرد: بيماران از طريق سامانه پيامكي انجمن نوبتگيري كردند و در روز نخست تمام نوبتهاي براي يكهفته پُر شد و هر سه مركز با افزودن يك شيفت كاري مضاعف روزانه حدود هزار بيمار را پذيرفته و مراجعان را غربالگري و براي درمانهاي ضروري به مراكز درماني ارجاع كردند و درنهايت حدود 5هزار نفر در اين طرح شركت كردند كه طي 7روز تمامي مراجعهكنندگان توسط پزشكان مركز معاينه شدند و از آنها اسكن كف پا گرفته شد و شناسنامه «پا» براي آنان صادر شد.
رئيس انجمن حمايت از پاي سالم تشريح كرد: همچنين تمامي بيماران ديابتي در كلاسهاي آموزشي رايگان شركت كردند و جزوات آموزشي به آنان ارایه شد. اين طرح با هدف آگاهيبخشي و پيشگيري از بروز زخم پاي ديابتيك طرحريزي شده بود و با اطلاعرساني بهموقع از طرف رسانهها و همچنين صدا و سيماي جمهوري اسلامي توانست تأثير چشمگيري در كاهش هزينههاي درمان و بهبود كيفيت زندگي اين بيماران داشته باشد.
وي در خاتمه خاطرنشان كرد: اميد است با افزايش تعداد مراكز حمايت از پاي سالم و همكاري ساير انجمنها، سازمانهاي دولتي و مراكز درماني و معاونت درمان وزارت بهداشت و با آموزش پزشكان خانواده در زمينه ارزيابي كف پاي بيماران، واحدهاي سيار غربالگري و آموزش بيماران ديابتي در مراكز شهرستانها ايجاد شود. درصورتيكه بيماران تمايل به ارتباط با انجمن حمايت از پاي سالم يا نياز به آگاهي بيشتر درمورد پيشگيري از رخداد زخم ديابتي داشته باشند، ميتوانند با ثبتنام در سايت انجمن حمايت از پاي سالم www.IHFA.ir از اطلاعات لازم برخوردار شوند.